Prvo vanredno zasedanje , 08.02.2023.

4. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Prvo vanredno zasedanje

01 Broj 06-2/14-23

4. dan rada

08.02.2023

Beograd

Sednicu je otvorio: Vladimir Orlić

Sednica je trajala od 10:10 do 22:40

OBRAĆANJA

...
Srpska napredna stranka

Vladimir Orlić

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE | Predsedava
Poštovane dame i gospodo narodni poslanici, nastavljamo rad sednice Prvog vanrednog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u Trinaestom sazivu.
Na osnovu službene evidencije o prisutnosti narodnih poslanika, konstatujem da sednici prisustvuje 96 narodnih poslanika.
Radi utvrđivanja tačnog broja narodnih poslanika prisutnih u sali, molim narodne poslanike da ubace svoje identifikacione kartice u poslaničke jedinice.
Zahvaljujem.
Konstatujem da je, primenom elektronskog sistema, utvrđeno da je u sali prisutno 120 narodnih poslanika, dakle, više od 84 i imamo uslove za dalji rad.
Obaveštavam vas da je sprečen da sednici prisustvuje narodni poslanik Ratko Nikolić.
Nastavljamo pretres u pojedinostima o 4. tački dnevnog reda – Predlogu zakona o Visokom savetu tužilaštva.
Saglasno članu 90. stav 1. Poslovnika obaveštavam vas da su pozvani da sednici prisustvuju: Maja Popović, ministar pravde, potpredsednici i ministri u Vladi Srbije, Vladimir Vinš i Jovan Ćosić, pomoćnici ministra.
Na član 19. amandman su zajedno podneli narodni poslanici Selma Kučević, Aleksandar Olenik, Enis Imamović i Šaip Kamberi.
Podnosilac nije tu.
Niko se ne javlja za reč.
Na član 20. amandman su zajedno podneli narodni poslanici Selma Kučević, Enis Imamović, Aleksandar Olenik i Šaip Kamberi.
Hoćete da se javite za reč?
Znači, tu je gospodin Olenik.
Dobija reč.
...
Zajedno za Vojvodinu

Aleksandar Olenik

Narodni poslanici koji nisu članovi poslaničkih grupa
Dame i gospodo, poštovani građani Republike Srbije, poštovani građani Vojvodine, politički uticaj u tužilaštvima je do sada išao preko predsednika suda i preko vrhovnog javnog tužioca, odnosno javnog tužioca republičkog, kako smo ga pre zvali. Sada će to biti uloga Visokog saveta tužilaštva, odnosno istaknutih pravnika koje će direktno partije da biraju za članstvo u ovim savetima.

Taj politički uticaj se ogleda najviše u nečinjenju, neradu, tako da kažem, da građani razumeju, tužilaštva ili radu tamo gde ne treba da ga bude. Na primer, imamo, već je neko pomenuo predmet Miroslava Miškovića gde je tužilaštvo radilo ono što ne treba da radi. Sada građani to plaćaju 30 miliona.

Takođe, primer za to je i veliki broj postupaka za zaštitu sigurnosti, odnosno ugrožene bezbednosti predsednika Republike putem društvenih mreža, gde je ljudima određivan pritvor, masovno, skoro u svakom predmetu. Svi ti ili većina tih predmeta je došla do oslobađajuće presude i sada država plaća naknadu štete.

Međutim, najopasniji je nerad, kada tužilaštvo prosto neće da radi svoj posao. Ovde su kolege već rekle veliki broj tih predmeta, ali ja ću reći jedan novi, a to je postupak za lekarsku grešku sa smrtnim ishodom gde je optužena Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Žao mi je što ne dolazi češće u Skupštinu. U tom postupku tužilaštvo četiri godine nije uradilo ništa. Znači, ni jedna jedina radnja nije urađena. Nakon četiri godine na zahtev suda u Strazburu, pošto smo se obratili Evropskom sudu za ljudska prava, tek onda su uzeli predmet u rad. Tada im je bilo dosta godinu dana da završe sve. Hvala vam.
...
Srpska napredna stranka

Vladimir Orlić

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE | Predsedava
Po amandmanu reč ima Milija Miletić.
...
Srpska napredna stranka

Milija Miletić

ZA POMIRENjE SPP-USS-DSHV
Zahvaljujem se, dr Orliću.

Kao što vidimo, amandman uopšte nije ono što treba da bude. Zakon je stvarno na svom mestu. Pozivam sve kolege, normalno, da se ne prihvati amandman.

Mogu da kažem jednu dobru stvar, a to je da današnjeg dana predsednica Vlade, Ana Brnabić, je u Nišu gde zajedno sa svojim Kabinetom obilazi i Niš i jednu veoma lepu opštinu, odakle dolazi kolega Ignjatović, opštinu Gadžin Han. Vrlo brzo, tačnije u petak biće i 100 dana Vlade, gde sam veoma zadovoljan zato što će ta sednica Vlade biti održana na jugoistoku Srbije. Voleo sam da to bude u Svrljigu, ali biće u Lebanu. To je isto dobar znak, jer Vlada Republike Srbije daje veliku podršku jugoistoku Srbije i to je za sve nas koji tamo živimo velika i dobra stvar.
...
Srpska napredna stranka

Vladimir Orlić

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE | Predsedava
Hvala.
Na član 20. amandman su zajedno podneli narodni poslanici Tamara Milenković Kerković, Boško Obradović, Borko Puškić, Milovan Jakovljević, Ivan Kostić i Radmila Vasić.
Izvolite.
...
Srpski pokret Dveri

Tamara Milenković Kerković

SRPSKI POKRET DVERI - PATRIOTSKI BLOK
Uvaženi predsedniče, koleginice i kolege, uvaženi predstavnici ministarstva, uvažena ministarka, Srpski pokret Dveri je u svim ovim amandmanima potencirao ono što smo dobili tek juče na osnovu zahteva za objavljivanje podataka, a to mišljenje Agencije za sprečavanje korupcije koje je prema članu 35. Zakona o sprečavanju korupcije Ministarstvo imalo obavezu da traži. Mi smo svo vreme, i svi ljudi koje napadate, ovih dana ovde, i predstavnici advokature i profesori prava, govorimo o tome da je prekršena procedura donošenja ovih ovako važni zakona jer je transparentnost donošenja ovih zakona bila upitna.

O tome govori i ovo što smo dobili juče, a to je mišljenje Agencije za sprečavanje korupcije o setu ovih zakona koje navodi da postoje rizici od korupcije u mnogim odredbama i to su, gle čuda, odredbe o kojima pričamo svih ovih dana i zbog kojih nas napadate i da smo izdajnici i da smo napali predsednika Republike, što je sve apsolutno netačno.

Na sednici na kojoj je izbio onaj skandal radilo se o tome da nas je, kao i svih ovih dana, predsednik Skupštine sprečavao u tome da govorimo i da govorimo da je povređen Poslovnik.

Reći ću vam takođe za građane Srbije na koji način je ministarstvo postupalo tokom donošenja ovih zakona i zbog čega je procedura prekršena. Radi se o tome da je i Ministarstvo pravde, a bogami i predsednik Skupštine bio dužan da se obrati Agenciji za sprečavanje korupcije i da traži mišljenje o svim ovim predlozima. To je učinjeno, ali znate li kada? Onda kada je javna rasprava već završena. Ministarstvo se obraća Agenciji za sprečavanje korupcije 16. januara, dok 17. januara to mišljenje stiže, ali toga dana Vlada već usvaja sve ove zakone i šalje ih narodnim poslanicima.

Predsednik Skupštine se nije obratio Agenciji za sprečavanje korupcije, ali mi imamo ovaj tekst i tekst Agencije za sprečavanje korupcije, odnosno mišljenje o koruptivnim rizicima je istovetno, kao i sve ovo što svih ovih dana iznosimo.

Što se tiče člana 20. Zakona o Visokom savetu tužilaštva, Srpski pokret Dveri je dao amandman kojim traži da se odblokira odlučivanje u ovom savetu jer se u Predlogu zakona kaže da je većina za donošenje odluka osam članova, osim za odluke o disciplinskoj odgovornosti članova. To je kvalifikovana većina, jer ovo telo ima 11 članova. Ako tražite osam članova kao većinu vi ćete blokirati donošenje odluka. Zahvaljujem se.
...
Srpska napredna stranka

Vladimir Orlić

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE | Predsedava
Dve stvari, pošto ste se i meni obratili.
Prva, niko, apsolutno niko vama od početka ovog saziva nije rekao da ste izdajnici, nikome od vas, a vi ste na tu sednicu koja se ticala Kosova i Metohije došli ovde upućujući takve uvrede i takve optužbe na račun drugih ljudi, sa sve onim transparentima na kojima ste baš to napisali. To je prva stvar.
Drugo, što se tiče odnosa prema Kosovu i Metohiji, dakle, vi ste sramnim ponašanjem, svojim sramnim ponašanjem tog dana, bez da vam je iko za to kriv, pokazali prvo da vam je Poslovnik srce Srbije, to je bila vaša glavna poruka tog dana, onda Tviter vam je srce Srbije, a juče i danas smo došli do toga da vam je, kako kažete, vaše pravo da ne bude u ovoj sali i eventualno pravo da ležite ispod klupa srce Srbije. E, to se desilo.
Reč ima ministarka Popović.
(Tamara Milenković Kerković: Poslovnik.)
Bez vikanja, dobićete reč, dao sam reč upravo.
...
Srpska napredna stranka

Maja Popović

| Ministarka pravde
Prvo bih odgovorila poslaniku Oleniku. On se uopšte nije izjašnjavao vezano za amandman, već za određeni postupak koji se vodi protiv dr Grujičić. Kao što znate, vi ste advokat, u takvim postupcima gde su eventualno prekršena pravila medicinske struke su neophodna veštačenja i vi jako dobro znate koliko ta veštačenja medicinske struke traju i koliko treba da ih bude u nekom sudskom postupku i zato su te vaše insinuacije upravo na kriminalizaciju državnog rukovodstva Republike Srbije. To je jedna stvar.
Druga stvar, što se tiče ovog drugog pitanja koje je koleginica iznela, mišljenja na zakone traži predlagač zakona pre Odbora za pravni sistem i, naravno, pre zakazivanja sednice Vlade. Tako da su sva mišljenja koja su pribavljena, ona su pribavljena pre Odbora za pravni sistem i pre Vlade. Hvala.
...
Srpska napredna stranka

Vladimir Orlić

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE | Predsedava
Hvala.
Morate da se prijavite.
...
Srpski pokret Dveri

Tamara Milenković Kerković

SRPSKI POKRET DVERI - PATRIOTSKI BLOK
Uvaženi predsedniče, razumem da je čitavog jučerašnjeg dana bila jako velika nervoza i među vama kao članu SNS i među vašim kolegama partijskim zbog svih dešavanja, a ja zbog člana 100, koji ste povredili, koji vređate neprestano, a to je da se obraćate narodnim poslanicima kao narodni poslanik, a ne kao predsednik Skupštine, kažem da je ovaj član povređen.

Radi se o tome, predsedniče, da vi sve ovo vreme zloupotrebljavate svoj položaj, komentarišete kao radio komentator i to pogrešno šta se dešava u ovoj Skupštini i odgovarate narodnim poslanicima na način koji vređa i istinu i sve ostalo.