35. sednica Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu

26.11.2018.

Na sednici održanoj 26. novembra, članovi Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu razmotrili su Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2019. godinu, razdeo 24 –Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama.

Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2019. godinu, razdeo 24 – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obrazložila je najpre predstavnica Ministarstva finansija koja je istakla da je ovogodišnji budžet uravnotežen, jer ga karakterišu socijalni i razvojni aspekt. Ukupni planirani prihodi su 1.246,2 milijardi dinara, rashodi 1.269,1 milijardi dinara, što daje deficit od 22.9 milijardi dinara ili 0,4 odsto BDP-a. Projektovan je rast od 3,5 odsto i inflacija od 2,3 odsto. Razdeo budžeta za poljoprivredu iznosi 51.7 milijardi dinara, što je za 7,6 milijardi ili 17,4 odsto više nego u 2018. godini. Najveće povećanje predviđeno je za davanja za podsticaje za direktna plaćanja, mere ruralnog razvoja, IPARD, zaštitu zdravlja životinja, zaštitu u oblasti voda i upravljanje u šumarstvu i lovstvu.

Velimir Stanojević, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede naveo je da se najveće povećanje beleži u podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, te je u 2017. godini taj iznos bio 27 milijardi dinara, 2018. godine 30 milijardi dinara, a u 2019. godini planirano je 37 milijardi dinara. Direktna plaćanja su se kretala u istom periodu od 21 do 22 milijarde dinara namenjenih za premije za mleko, tov, košnice, ribarstvo i slično, dok je posebno važno što se povećavaju mere za ruralni razvoj koje sprovodi Uprava za agrarna plaćanja, istakao je Stanojević. Ti podsticaji su 2017. godine iznosili 3.800 milijardi dinara, 2018. godine, 5.250 milijardi, a 2019.godine 8 milijardi dinara, koji će otići pre svega za nabavku opreme i mehanizacije. Učešće Republike Srbije u programu IPARD 2 iznosi 6 milijardi dinara u 2019. godini, što će sa učešćem EU iznositi ukupno 12 milijardi dinara za projekte. Uprava za veterinu pored redovnih aktivnosti imaće više sredstava na raspolaganju za sprečavanje zaraznih bolesti životinja u iznosi od oko 3 milijarde dinara, a Republička direkcija za vode sredstva za infrastrukturne projekte, kao što su nabavka ledolomca, izgradnju sistema navodnjavanja, elektrifikaciju sistema za navodnjavanje, kao i završetak izgradnje brane u Valjevu i akumulacije u Arilju, dok će 2 milijarde dinara biti namenjeno odbrani od poplava. Stanojević je naveo da je cilj Ministarstva da se struktura budžeta menja u delu koji se odnosi na subvencije i podsticaje, čemu je oko 90 odsto planiranog budžeta i namenjeno.

Nakon rasprave, članovi Odbora prihvatili su Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2019. godinu, razdeo 24 – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U nastavku sednice članovi Odbora razmotrili su i prihvatili, u načelu, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama, koji je obrazložila Nataša Milić, v.d. direktora Republičke direkcije za vode, koja je istakla da se pristupilo donošenju ovog Predloga zakona kako bi se otklonili nedostaci važećeg Zakona i izvršila poboljšanja u delu koji se odnosi na davanje u zakup vodnog zemljišta, postavljanje plutajućih objekata i slično.

Sednici je predsedavao Marijan Rističević, predsednik Odbora.

Sednici su prisustvovali sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Tijana Davidovac, Mladen Lukić, Zvonimir Đokić, Ognjen Pantović, Žarko Bogatinović, Milorad Mirčić, Arpad Fremond, prof. dr Miladin Ševarlić, dr Ljubinko Rakonjac, Radovan Jančić, Dalibor Radičević, Veroljub Matić i Miroslav Aleksić.

Prisutni članovi

...

Marijan Rističević

Narodna seljačka stranka
...

Tijana Davidovac

Srpska napredna stranka
...

Mladen Lukić

Srpska napredna stranka
...

Zvonimir Đokić

Srpska napredna stranka
...

Ognjen Pantović

Srpska narodna partija
...

Žarko Bogatinović

Srpska napredna stranka
...

Milorad Mirčić

Srpska radikalna stranka
...

Arpad Fremond

Savez vojvođanskih Mađara
...

Radovan Jančić

Srpska napredna stranka
...

Dalibor Radičević

Srpska napredna stranka
...

Veroljub Matić

Srpska napredna stranka
...

Miroslav Aleksić

Narodna stranka
Poslednji put ažurirano: 27.11.2018, 14:46