Treća sednica Odbora za prava deteta

27.05.2021.

Sednica broj: 3

Predsedavajuci: Ivica Dačić

Odbor: Odbor za prava deteta

Odbor za prava deteta održao je 27. maja 2021. godine sednicu, na kojoj su razmotrene informacije o radu Ministarstva za brigu o porodici i demografiji za period od oktobra do decembra 2020. godine i za period od januara do marta 2021. godine.
Predsednik Narodne skupštine i Odbora za prava deteta Ivica Dačić istako je da Odbor za prava deteta nije imao svoje resorno ministratsvo, do formiranja Ministarstva za brigu o porodici i demografiji. Ovom sednicom, na kojoj se razmatraju informacije o radu Ministarstva, započinje konkretna saradnja Odbora sa nadležnim Ministarstvom, naglasio je Ivica Dačić.

Državna sekretarka u Ministarstvu Milka Milovanović Minić i sekretarka Ministarstva Mirjana Radanović, obrazložile su članovima Odbora informacije o radu, za navedeni period. One su ukazale na zakonodavne aktivnosti i radu na pripremi Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijkoj podršci porodicama sa decom, Porodičnog zakona i Zakona o pravima deteta. Navele su i da je Vlada Srbije formirala Savet za prava deteta, na čelu sa ministrom Ratkom Dmitrovićem. Ukazale su i da je Ministarstvo ostvarilo uspešnu saradnju sa međunarodnim organizacijama UNICEF i Međunarodnom organizacijom rada, kao i sa Fondacijom Ana i Vlade Divac, sa kojima je radilo na projektima podrške hraniteljskim porodicama i usklađivanju rada i roditeljstva.

Tokom rasprave, članovi i zamenici članova Odbora pohvalili su rad i inicijative koje je pokrenulo Ministarstvo, posebno ukazjući na potrebu podrške deci na selu i uopšte na značaj saradnje Ministarstva sa lokalnim samoupravama, radi uspešne brige o porodici i podsticanja nataliteta.

Nakon rasprave, Odbor je prihvatio informacije o radu Ministarstva za brigu o porodici i demografiji za period od oktobra do decembra 2020. godine i za period od januara do marta 2021. godine.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Ivica Dačić, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: dr Vladimir Orlić, Elvira Kovač, akademik Muamer Zukorlić, Jelena Mijatović, Jelena Obradović, Vesna Stambolić, Nataša Ivanović, Dubravka Filipovski, Milija Miletić, Milijana Sakić, Misala Pramenković, prof. dr Aleksandra Pavlović Marković, Vesna Ivković, Hadži Milorad Stošić, dr Emeše Uri, Danijela Veljović, Mirsad Hodžić i Nadije Bećiri.

Prisutni članovi

...

Vladimir Orlić

Srpska napredna stranka
...

Elvira Kovač

Savez vojvođanskih Mađara
...

Muamer Zukorlić

Bošnjačka demokratska zajednica Stranka pravde i pomirenja
...

Jelena Mijatović

Srpska napredna stranka
...

Jelena Obradović

Srpska napredna stranka
...

Vesna Stambolić

Srpska napredna stranka
...

Nataša Ivanović

Srpska napredna stranka
...

Dubravka Filipovski

Nova Srbija Srpska napredna stranka
...

Milija Miletić

Ujedinjena seljačka stranka
...

Milijana Sakić

Srpska napredna stranka
...

Misala Pramenković

Stranka pravde i pomirenja
...

Aleksandra Pavlović Marković

Socijalistička partija Srbije
...

Vesna Ivković

Socijalistička partija Srbije
...

Hadži Milorad Stošić

Partija ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije – Solidarnost i pravda
...

Emeše Uri

Savez vojvođanskih Mađara
...

Danijela Veljović

Socijaldemokratska partija Srbije
...

Mirsad Hodžić

Stranka demokratske akcije Sandžaka
Poslednji put ažurirano: 27.05.2021, 12:02