29. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo

26.11.2018.

Na sednici Odbora, održanoj 26. novembra, članovi su razmotrili Predlog odluke o davanju saglasnosti Vladi Republike Srbije da ovlasti delegaciju Republike Srbije da prihvati da se Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Francuske o statusu Francuske škole u Beogradu, privremeno primenjuje do njegovog stupanja na snagu.

Predlog odluke članovima Odbora obrazložio je Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Prepoznajući obostrani interes za jačanje kulturnih veza između Srbije i Francuske i uvažavajući značaj delovanja Francuske škole u Beogradu, koja prima učenike francuskog, srpskog ili državljana treće zemlje, koji žele da prate nastavu na francuskom jeziku po zvaničnim programima francuskog ministarstva zaduženog za nacionalno obrazovanje, bitno je da ova škola bude u sistemu obrazovanja Republike Srbije. Predlog odluke, na sednici Odbora, od strane članova, usvojen je jednoglasno.

U nastavku sednice, članovi Odbora razmotrili su i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Ministar je o predlozima zakona rekao da je potreba za dopunama zakona proistekla iz brze digitalizacije sistema koja je uvedena u obrazovanje, a da se u narednoj godini očekuje jedinstveni informacioni sistem u prosveti, koji za cilj ima podršku celokupnom sistemu organizovanja, razvoja, praćenja i finansiranja predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije.

Na sednici, članovi Odbora su razmotrili i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o učeničkom i studentskom standardu. Cilj ovog predloga zakona jeste jedinstven i efikasan sistem pružanja materijalne podrške učenicima i studentima, u zavisnosti od postignutog uspeha i socijalno-ekonomskog statusa porodice učenika, odnosno studenata, radi stvaranja uslova za dostupnije, efikasnije i kvalitetnije obrazovanje i vaspitanje, kao i posebno podizanje kvaliteta u oblasti ostvarivanja prava na studentske stipendije, rečeno je na sednici. Nakon diskusije članovi Odbora prihvatili su Predlog zakona.

Članovi Odbora razmotrili su i Predlog zakona o Fondu za nauku Republike Srbije, koji je obrazložio državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prof. dr Vladimir Popović. Osnivanje Fonda ima za cilj obezbeđivanje uslova za razvoj naučnoistraživačkih i razvojnih aktivnosti, neophodnih za napredak društva zasnovanog na znanju. Uspostavljanjem Fonda definiše se prostor u kome će se kroz delovanje omogućiti efikasnija podrška razvoju naučnih istraživanja, a institucionalnim finansiranjem biće obezbeđena stabilnost rada naučnih ustanova i samih istraživača. Nakon obrazloženja članovi Odbora prihvatili su ovaj predlog zakona.

Na sednici Odbora, članovi su prihvatili i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o patentima.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora dr Muamer Zukorlić, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Olena Papuga, dr Vladimir Orlić, dr Aleksandra Jerkov, Fatmir Hasani, dr Ljubinko Rakonjac, Đorđe Kosanić, Nataša Jovanović, prof. dr Ljubiša Stojmirović, Dubravko Bojić, Miletić Mihajlović, prof. dr Marko Atlagić, Milena Bićanin i Marko Parezanović

Prisutni članovi

...

Muamer Zukorlić

Bošnjačka demokratska zajednica Stranka pravde i pomirenja
...

Olena Papuga

Liga socijaldemokrata Vojvodine
...

Vladimir Orlić

Srpska napredna stranka
...

Aleksandra Jerkov

Liga socijaldemokrata Vojvodine Demokratska stranka
...

Fatmir Hasani

Partija za demokratsko delovanje
...

Ljubinko Rakonjac

Zeleni Srbije
...

Đorđe Kosanić

Jedinstvena Srbija
...

Nataša (Stanoja) Jovanović

Srpska napredna stranka
...

Ljubiša Stojmirović

Srpska napredna stranka
...

Dubravko Bojić

Srpska radikalna stranka
...

Miletić Mihajlović

Socijalistička partija Srbije
...

Marko Atlagić

Srpska napredna stranka
...

Milena Bićanin

Socijaldemokratska partija Srbije
...

Marko Parezanović

Srpska napredna stranka
Poslednji put ažurirano: 27.11.2018, 14:56