38. sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo

17.05.2021.

Na sednici, održanoj 17. maja 2021. godine, članovi Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo razmotrili su više predloga zakona sa dnevnog reda Dvanaeste sednice Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini.

Odbor je razmotrio Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, koji je podnela Vlada, u načelu i ocenio da je podneti Predlog u skladu sa U stavom i pravnim sistemom Republike Srbije.

U nastavku sednice, Odbor je razmotrio i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije i Predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti, koje je podnela Vlada, u načelu i ocenio da su predlozi zakona u skladu sa Ustavom pravnim sistemom Republike Srbije.

U nastavku sednice, članovi Odbora razmotrili su Predlog zakona o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanju razvoja Sremskih Karlovaca, koji je podnela Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine, u načelu, Predlog zakona o izmeni Zakona o planiranju i izgradnji, koji je podnela Vlada, u načelu i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju, koji je podnela Vlada, u načelu i ocenio da su podneti predlozi zakona u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, koji je prisustvovao sednici Odbora, izrazio je nadu da će Narodna skupština imati pozitivan stav po pitanju Predloženog zakona i da će ga podržati i u plenumu.

Odbor je razmotrio i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, potom Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama, Predlog zakona o metrou i gradskoj železnici, koje je podnela Vlada, u načelu i ocenio da su predlozi u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije.

Takođe, članovi Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo razmotrili su Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o međunarodnom povremenom prevozu putnika autobusima (Interbus sporazum) i Odluke br. 1/2011 Zajedničkog odbora osnovanog Interbus sporazumom o međunarodnom povremenom prevozu putnika autobusima, koje je podnela Vlada, i ocenili da je u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije.

Sednici je prisustvovao predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, kao i predstavnici resornih ministarstava.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora Jelena Žarić Kovačević, a prisustvovali su i članovi i zamenici članova Odbora: Nevena Veinović, Željko Tomić, Olja Petrović, Vuk Mirčetić, Luka Kebara, Uglješa Mrdić, Dubravka Kralj, Toma Fila, Jovan Palalić, Arpad Fremond, Ilija Matejić, Milenko Jovanov, Đorđe Todorović i Violeta Ocokoljić.

Prisutni članovi

...

Nevena Veinović

Srpska napredna stranka
...

Željko Tomić

Demokratska stranka Srbije Srpski patriotski savez - SPAS Srpska napredna stranka
...

Olja Petrović

Srpska napredna stranka
...

Vuk Mirčetić

Srpska napredna stranka
...

Luka Kebara

Srpska napredna stranka
...

Uglješa Mrdić

Srpska napredna stranka
...

Dubravka Kralj

Socijalistička partija Srbije
...

Toma Fila

Socijalistička partija Srbije
...

Jovan Palalić

Srpska narodna partija
...

Arpad Fremond

Savez vojvođanskih Mađara
...

Ilija Matejić

Srpska napredna stranka
...

Milenko Jovanov

Demokratska stranka Srbije Srpska napredna stranka
...

Đorđe Todorović

Srpska napredna stranka
...

Violeta Ocokoljić

Srpska napredna stranka
Poslednji put ažurirano: 17.05.2021, 12:23