18. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo

23.10.2017.

Na sednici Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, održanoj 23. oktobra, razmotreni su u načelu Predlog zakona o dualnom obrazovanju, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije o nuklearnoj sigurnosti i Predlog zakona o potvrđivanju Zajedničke konvencije o sigurnosti upravljanja istrošenim gorivom i o sigurnosti upravljanja radioaktivnim otpadom, koje je podnela Vlada.

Sednici su prisustvovali ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i direktor Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost Slađan Velinov.

Obrazlažući Predlog zakona o dualnom obrazovanju, ministar Šarčević je istakao da dualno obrazovanje predstavlja novinu u našem obrazovnom sistemu i da je ovaj model obrazovanja nastao iz potrebe boljeg povezivanja obrazovanja sa privredom i boljeg usklađivanja sa tržištem rada. Ministar Šarčević je naveo da je stvoren nacionalni model dualnog obrazovanja, koji uvažava specifičnosti naše privrede i društva. Dualnim obrazovanjem biće izbalansiran odnos sticanja teorijskog znanja u školi i praktičnih znanja u kompanijama u realnom radnom okruženju, naglasio je ministar u svom obraćanju članovima Odbora.

Tokom rasprave, članovi Odbora izneli su svoja mišljenja o predloženom zakonu. Istaknuto je da ovaj model obrazovanja predstavlja značajan element reforme obrazovnog sistema i da je bitno da postoji doslednost u primeni zakona. Članovi Odbora su izneli mišljenje da se uvođenjem dualnog obrazovanja nudi kvalitetnije srednje obrazovanje koje pruža više mogućnosti izbora za decu i bolje povezivanje sa privredom. Članovi Odbora ukazali su i na opasnost od uvođenja dečjeg rada, i potrebe da se obezbedi zaštita dece koja ulaze u svet rada.
Nakon rasprave, Odbor je usvojio u načelu Predlog zakona o dualnom obrazovanju.

Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju vrši se usklađivanje sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i preciznije se uređuje jezik ostvarivanja vaspitno-obrazovnog rada i pitanje podrške deci iz osetljivih društvenih grupa, naveo je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Nakon rasprave, članovi Odbora usvojili su predloženi zakon u načelu.

Članovi Odbora su nakon rasprave usvojili u načelu i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju.

U nastavku sednice, razmotreni su i usvojeni Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije o nuklearnoj sigurnosti i Predlog zakona o potvrđivanju Zajedničke konvencije o sigurnosti upravljanja istrošenim gorivom i o sigurnosti upravljanja radioaktivnim otpadom, koje je obrazloži direktor Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost Slađan Velinov.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Muamer Zukorlić, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora Ratko Jankov, Olena Papuga, doc. dr Mihailo Jokić, Nikola Savić, Ljibuška Lakatoš, prof.dr Žarko Obradović, mr Aleksandra Jerkov, Fatmir Hasani, Đorđe Kosanić, prof. dr Ljubiša Stojmirović, prof. dr Marko Atlagić, Milena Bićanin i Marko Parezanović.

Prisutni članovi

...

Muamer Zukorlić

Bošnjačka demokratska zajednica Stranka pravde i pomirenja
...

Olena Papuga

Liga socijaldemokrata Vojvodine
...

Mihailo Jokić

Srpska napredna stranka
...

Nikola Savić

Srpska radikalna stranka
...

Ljibuška Lakatoš

Srpska napredna stranka
...

Žarko Obradović

Komunistička partija Socijalistička partija Srbije
...

Aleksandra Jerkov

Liga socijaldemokrata Vojvodine Demokratska stranka
...

Fatmir Hasani

Partija za demokratsko delovanje
...

Đorđe Kosanić

Jedinstvena Srbija
...

Ljubiša Stojmirović

Srpska napredna stranka
...

Marko Atlagić

Srpska napredna stranka
...

Milena Bićanin

Socijaldemokratska partija Srbije
...

Marko Parezanović

Srpska napredna stranka
Poslednji put ažurirano: 25.10.2017, 07:39