Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 25.10.2018.

7. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja

01 Broj 06-2/239-18

7. dan rada

25.10.2018

Beograd

Sednicu je otvorio: Veroljub Arsić

Sednica je trajala od 10:15 do 20:00

OBRAĆANJA

...
Socijalistička partija Srbije

Đorđe Milićević

Poslanička grupa Socijalistička partija Srbije | Predsedava
Zahvaljujem gospodine Markoviću.
Pošto se više niko od predsednika, odnosno ovlašćenih predstavnika poslaničkih grupa ne javlja za reč, nastavljamo sa radom.
Obaveštavam vas da su sprečeni da sednici prisustvuju sledeći narodni poslanici, zapravo narodni poslanik Duško Tarbuk.
Nastavljamo pretres u pojedinostima o 1. tački dnevnog reda – PREDLOGU ZAKONA O GRAĐEVINSKIM PROIZVODIMA
Saglasno članu 90. stav 1. Poslovnika Narodne skupštine, obaveštavam vas da su povodom pretresa u pojedinostima o prvoj tački dnevnog reda, Predlogu zakona o građevinskim proizvodima pozvani da sednici prisustvuju prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandra Damjanović, Miodrag Poledica, Imre Kern i Zoran Lakićević, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Jovanka Tanacković, Đorđe Milić i Zoran Ilić, pomoćnici ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Božana Lukić, samostalni savetnik u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
Nastavljamo sa radom.
Na član 3. amandman je podneo narodni poslanik Živan Đurišić.
Da li neko želi reč?
Reč ima narodni poslanik Živan Đurišić. Izvolite.
...
Srpska napredna stranka

Živan Đurišić

Poslanička grupa Srpska napredna stranka
Poštovani predsedavajući, poštovani ministre sa saradnicima, poštovani narodni poslanici, moji amandmani ukazuju na značaj Zakona o građevinskim proizvodima na sveukupni razvoj Republike Srbije i na unapređenje ulaganja. Nastaviću sa iznošenjem i nabrajanjem šta je sve lokalna samouprava opštine Velika Plana uložila u objekte infrastrukture, a vezano je za građevinarstvo.

Sredstvima Republike Srbije, Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima u iznosu od 11.562.000 izgrađen je most na Krnjevačkom potoku i prilazna saobraćajnica. Sredstvima Vlade Srbije u iznosu 124 miliona dinara u toku je izgradnja 13 novih bunara radi proširenja vodoizvorišta regionalne fabrike vode za Veliku Planu i Smederevsku Palanku i ispiranje cevovoda.

Od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave dobijeno je sedam miliona dinara za rekonstrukciju stare zgrade SUP-a radi otvaranja gradske kuće, i ti radovi su u toku. U svim mesnim zajednicama izgrađeno je mnogo novih kilometara puteva, domovi kulture su adaptirani, sanirani, što nije rađeno prethodnih decenija. Tako su radovi izvedeni na domovima kulture u Lozoviku, Miloševcu, Trnovcu, Velikom Orašju, Krnjevu, Savanovcu, Velikoj Plani, Donjoj Livadici, Starom selu, Novom selu, Markovcu, Rakincu, Radovanju i Kupusini.

Dobijena su sredstva u iznosu od šest miliona dinara od Ministarstva kulture i informisanja za zamenu stolarije, izolacije i fasade na gradskoj biblioteci. Očekuje se odobrenje finansijskih sredstava od Vlade Republike Srbije, na predlog Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima za finansiranje tri velika projekta vrednosti 100 miliona dinara, srednjoškolski centar, dom zdravlja i osnovna škola u Markovcu.

Zbog svega ovoga poziva sve kolege narodne poslanike da u danu za glasanje podrže ovaj zakon, kao i ostale zakone koji su na dnevnom redu. Hvala.
...
Socijalistička partija Srbije

Đorđe Milićević

Poslanička grupa Socijalistička partija Srbije | Predsedava
Zahvaljujem, kolega Đurišiću.
Na član 3. amandman je podnela narodni poslanik Vera Jovanović.
Da li neko želi reč?
Reč ima narodni poslanik Vera Jovanović. Izvolite.
...
Srpska napredna stranka

Vera Jovanović

Poslanička grupa Srpska napredna stranka
Poštovani predsedavajući Milićeviću, ministre Nedimoviću sa saradnicima, kolege poslanici i građani Srbije, ne mogu a da ne primetim na samom početku svog izlaganja da kroz svaki zakon koji uđe u skupštinsku proceduru, opozicija pokazuje ogromnu mržnju prema Vladi Republike Srbije i prema Aleksandru Vučiću, koji se samo upravo kroz ove zakone bore i pokazuju ogromne napore da učine život kvalitetnijim građanima Srbije.

Upravo je briga predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, o ženama koje su nezaposlene i koje se najteže zapošljavaju, a to su žene koje imaju od 40 do 50 godina i koje su ostale bez posla upravo zahvaljujući politici tih stručnjaka prekoputa. Nešto što njih najviše i boli, a to je i razlog što su neumorni u izmišljotinama i lažima.

Ali, u Srbiji se danas gradi i kranovi su po čitavoj Srbiji. Ono što će se izgraditi samo u Beogradu u narednom periodu, uključujući i radove koji su već započeti, a to su završetak izgradnje stanice „Prokop“, uređenje Sava promenade, rekonstrukcija Trga Republike započete u avgustu 2018. godine, rekonstrukcija Karađorđeve, rekonstrukcija parka Ušće, rekonstrukcija Kalenić pijace, rekonstrukcija Pasarele na Kalemegdanu, projekat izgradnje postrojenja za tretman i odlaganje komunalnog otpada na deponiji Vinča, izgradnja nove autobuske stanice u Bloku 42, izgradnja gondole koja vezuje Ušće i Beogradsku tvrđavu itd.

S obzirom da su gotova planska dokumenta za projekat za izgradnju i uređenje veštačkog jezera u Resniku u opštini Rakovica, izgradnja će uskoro početi. U Resniku je urađen pothodnik na koji se godinama čekalo ispod železničke stanice.

Takođe, na opštini sa koje dolazim, a to je opština Rakovica, urađena je obilaznica koja povezuje i koja bez problema pravi protok vozila prema Nišu i iz Niša prema Beogradu. Hvala.
...
Socijalistička partija Srbije

Đorđe Milićević

Poslanička grupa Socijalistička partija Srbije | Predsedava
Zahvaljujem.
Na član 3. amandman je podneo narodni poslanik Zvonimir Đokić.
Da li neko želi reč?
Reč ima narodni poslanik Zvonimir Đokić. Izvolite.
...
Srpska napredna stranka

Zvonimir Đokić

Poslanička grupa Srpska napredna stranka
Zahvaljujem poštovani predsedavajući.

Poštovani gospodine ministre sa saradnicima, poštovani narodni poslanici, jedan od razloga zbog koga podržavam ovaj predlog zakona je taj što će isti svakako uticati na povećanje privrednog potencijala Srbije, uticati na povećanje konkurentnosti i naše građevinske industrije na evropskom tržištu i pozitivno uticati na sveukupni razvoj Republike Srbije.

Rezultati koji se u poslednjih šest godina postižu u Republici Srbiji u oblasti građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture su svakako za ponos i pohvalu. Oni su vidljivi na svakom koraku, svuda oko nas, u svim gradovima i mestima Srbije uzduž i popreko.

Samo oni koji su zlonamerni, koji nam zavide i koji su zaslepljeni mržnjom ne vide, jer ne žele da ih vide. Upravo ti rezultati i uspesi koje postiže ova vlast, predvođena SNS, predvođena Aleksandrom Vučićem, koje postiže ova Vlada, sva njena ministarstva i na kraju krajeva svi mi zajedno i radnici i penzioneri, od 2012. godine pa do danas, i te kako su vidljivi, ne samo ovde kod nas, već i u Evropi, u svetu. Upravo ti rezultati omogućuju nam napredak na putu ispunjenja uslova za učlanjenje Srbije u EU.

Prekjuče smo na sednici skupštinskog Odbora za Evropske integracije dali pozitivno mišljenje o predlogu pregovaračke pozicije Republike Srbije za međuvladinu konferenciju o pristupanju Republike Srbije EU za dva nova pregovaračka poglavlja i to pregovaračko Poglavlje 14 – transportna politika i pregovaračko poglavlje 21 – transevropske mreže.

Neću govoriti o detaljima tih pregovaračkih pozicija, ali ću reći da su i one, mislim na te pozicije, zasnovane na evidentnim uspesima koje je Srbija postigla u oblastima koje obuhvata resor Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, druga ministarstva, pa i čitava Vlada. Zato predlažem da usvojimo ove zakone i zahvaljujem se na pažnji.
...
Socijalistička partija Srbije

Đorđe Milićević

Poslanička grupa Socijalistička partija Srbije | Predsedava
Zahvaljujem.
Na član 3. amandman je podnela narodni poslanik Sonja Vlahović.
Da li neko želi reč? (Ne)
Na član 3. amandman je podneo narodni poslanik Zoran Bojanić.
Da li neko želi reč?
Reč ima narodni poslanik Zoran Bojanić. Izvolite.
...
Srpska napredna stranka

Zoran Bojanić

Poslanička grupa Srpska napredna stranka
Zahvaljujem, uvaženi predsedavajući.

Gospodine ministre, koleginice i kolege, ovim amandmanom osvrnuću se na održivi razvoj Republike Srbije.

Ovde moram da napomenem da nam je ovaj zakon de fakto i de jure trebao, da je to nešto što je neophodno, s obzirom da svi vidimo da svaki deo naše Republike Srbije je jedno veliko gradilište. Kad kažem veliko gradilište, vratiću se na nešto iz 2013. godine, odnosno krajem 2012. godine, šta je ova skupštinska većina u nekom drugom sastavu donela. Radi se o projektu urbane regeneracije u gradu Kraljevu, u Dositejevoj ulici.

Nakon katastrofalnog zemljotresa u Kraljevu niko se nije setio jednog dela grada gde je radnička kolonija, gde su živeli nekadašnji radnici fabrike vagona. To su zgrade koje su rađene pedesetih godina prošlog veka. U principu, to su bili stanovi od 12, 13 kvadrata, sa toaletom i kupatilom na jednom celom spratu. Zahvaljujući naporima ministarstva, naporima od 2015. pa na ovamo, iako je neko 2014. godine pokušavao da uspori taj projekat, najzad su počeli radovi u septembru mesecu na urbanoj regeneraciji. To je projekat koji je vredan devet miliona evra. To je samo prva faza uređenja tog dela grada Kraljeva.

Pomenuću još jedan veliki projekat koji radimo sa bespovratnim IPA fondovima. Radi se o projektu vrednom 32 miliona evra i koje izvodi Javno preduzeće „Vodovod“ u Kraljevu, a to je prečistač koji će rešiti probleme ne samo građana Kraljeva, već i građana Vrnjačke Banje, Trstenika, Kruševca, pa sve nizvodno do Južne Morave. Hvala vam.
...
Socijalistička partija Srbije

Đorđe Milićević

Poslanička grupa Socijalistička partija Srbije | Predsedava
Zahvaljujem, kolega Bojaniću.
Na član 3. amandman je podneo narodni poslanik Radoslav Cokić.
Da li neko želi reč? (Ne)
Na član 3. amandman je podnela narodni poslanik Aleksandra Jevtić.
Da li neko želi reč?
Reč ima narodni poslanik Aleksandra Jevtić. Izvolite.
...
Srpska napredna stranka

Aleksandra Jevtić

Poslanička grupa Srpska napredna stranka
Zahvaljujem, predsedavajući.

Poštovani ministre sa saradnicima, poštovane kolege narodni poslanici, podnela sam amandman na član 3. koji se odnosi prvenstveno na poboljšanje poslovanja.

Poboljšanje poslovanja u opštini Vrnjačkoj Banji moram da napomenem da je prvenstveno zasluga odgovornog rukovodstva koje vodi odgovornu politiku. U prethodnom amandmanu navela sam neke od sadržaja i velikih investicija koje su bile u toku 2018. godine, a ticali su se turističkih sadržaja.

Ovom prilikom bih istakla rekonstrukciju Doma zdravlja, investiciju vrednu 85 miliona dinara. Dom zdravlja je ustanova koja je bitna, naravno, prvenstveno lokalnom stanovništvu, znači, Vrnjačkoj Banji, okolini, ali naravno i turistima kojih bude i do milion u toku godine. Što se tiče same rekonstrukcije, završena je prva faza na rekonstrukciji Doma zdravlja, gde je promenjena celokupna stolarija, gde je odrađena izolacija, a kreće druga faza u kojoj će biti uključena zamena pultova, rad na centralnoj klimi, zamena lifta i mnoge druge stvari.

Ono što sam htela da napomenem je da će, naravno, upravo zamenom stolarije, urađenom izolacijom podići se i ta energetska efikasnost Doma zdravlja. Ono što sam htela da kažem je, što bi rekla uvaženi direktor upravo ove ustanove dr Vesna Malićanin, da ono što će ostati na adresi Doma zdravlja je samo taj kostur koji je bio, odnosno ta zgrada, sve ostalo je, naravno, promenjeno.

Dom zdravlja je u toku 2018. godine upravo odgovornom politikom opštine Vrnjačka Banja dobio četiri nova sanitetska vozila, a nadam se da će se daljom politikom upravo raditi na poboljšanju uslova u Domu zdravlja.

Na kraju, svega ovoga što sam napomenula ne bi bilo da nije odgovorne politike prvenstveno gospodina Aleksandra Vučića, SNS koja ulaže u infrastrukturu, u zdravstvo, u obrazovanje, sve to za dobrobit građana, da bi oni imali bolje uslove. Hvala vam