28. sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava

19.04.2021.

Na sednici Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, održanoj 19. aprila 2021. godine, članovi Odbora razmotrili su, u načelu: Predlog zakona o izmenama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2021. godinu, sa Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2021. godinu, Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama Finansijskog plana Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2021. godinu, Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2021. godinu i Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Nacionalne službe za zapošljavanje za 2021. godinu, koji je podnela Vlada, Predlog zakona o Privremenom registru punoletnih državljana Republike Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, koji je podnela Vlada, Predlog zakona o izmenama Zakona o utvrđivanju garantne šeme kao mera podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, koji je podnela Vlada, Predlog zakona o utvrđivanju druge garantne šeme kao mera dodatne podrške privredi usled produženog negativnog uticaja pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, koji je podnela Vlada, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, koji je podnela Vlada, Predlog zakona o dopuni Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, koji je podnela Vlada, Predlog zakona o elektronskom fakturisanju, koji je podnela Vlada, Predlog zakona o izmeni Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, koji je podnela Vlada, Predlog zakona o izmeni i dopunama Zakona o osiguranju, koji je podnela Vlada .

Takođe, članovi Odbora razmotrili su i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine o uzajamnom priznavanju Programa AEO Uprave carina Ministarstva finansija Republike Srbije i Programa za upravljanje kreditima preduzeća Generalne carinske administracije Narodne Republike Kine, koji je podnela Vlada, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o podsticanju investicija između Vlade Republike Srbije i Vlade Sjedinjenih Američkih Država, koji je podnela Vlada i Predlog zakona o potvrđivanju Aneksa 1 Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Francuske o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Republici Srbiji, koji je podnela Vlada.

Ministar finansija Siniša Mali je predstavio 12 zakonskih rešenja, istakavši da je rebalans budžeta veoma važan kako bi se nastavila borba protiv pandemije, ubrzao rast privrede i umanjile negativne posledice izazvane COVID-19.

Upoznao je članove Odbora sa predviđenim trećim paketom mera kao podrške našim građanima i privredi. S tim u vezi, naveo je da će država izaći sa 3 puta po 50 odsto minimalne zarade za sva mikro, makro, srednja i velika preduzeća. Takođe predviđena je pomoć autoprevoznicima, gradskim hotelima, ugostiteljima, turističkim vodičima, rent-a-kar agencijama, sportistima i samostalnim umetnicima. U junu mesecu, planirana je pomoć svim nezaposlenima koju su na dan 15. aprila, bili registrovani na birou za nezaposlene, u novčanom iznosu od 60 evra.

Ono što je bitno, naveo je ministar, da je država rebalansom predvidela i pomoć našim sugrađanima na Kosovu i Metohiji, u novčanom iznosu od po 100 evra, uključujući i decu, dok će nezaposlenima ta pomoć biti u iznosu od 200 evra.

Ministar finansija je naveo da treći paket podrazumeva pomoć svim punoletnim građanima Srbije u novčanom iznosu od 60 evra, kao i dodatnu pomoć penzionerima u iznosu od 50 evra.

Ministar Mali je ukazao na uspešnu borbu rukovodstva Srbije sa pandemijom izazvanom korona virusom. Naveo je da su za četiri meseca izgrađene dve kovid bolnice i da je u planu izgradnja još jedne u Novom Sadu. Prema rečima ministra, kada je u pitanju revakcinacija, Srbija je na prvom mestu u Evropi, a među vodećim zemljama po ukupnom broju vakcinisanih građana.

Siniša Mali je naveo i da se drugi deo rebalansa odnosi na agresivan plan investicija i dodao da kada je u pitanju program Srbija 2020-2025, nastavlja se sa ulaganjima, predviđeno je dodatnih 14 milijardi evra do kraja 2025. godine. Rebalansom budžeta predviđen je nastavak izgradnje četiri auto-puta, koji se u Srbiji već grade. Takođe, istakao je da je ovim rebalansom predviđeno duplo više novca za oblast ekologije. Istakao je da su u prošloj godini u bruto iznosu strane i direktne investicije iznosile preko 3 milijarde evra.

Na sednici je govorio i predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović, koji je govorio o tri bloka mera, istakavši da je povećanje investicija u infrastrukturu, najbolje oružje ekonomske politike Vlade, kojom se podiže privredni rast. Takođe, ukazao je na odličan trend ulaganja u ekologiju i zaštitu životne sredine. Prema rečima Pavla Petrovića antikrizni paket trebao je da se primenjuje selektivno, odnosno da se pomoć pruža ugroženim preduzećima, nezaposlenim građanima i građanima i penzionerima sa najmanjim primanjima. Na sednici je govorio i direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

Nakon konstruktivne rasprave, članovi Odbora su jednoglasno predložili Narodnoj skupštini da prihvati sve predloge zakona.

Sednici je predsedavala dr Aleksandra Tomić, predsednica Odbora, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Viktor Jevtović, Zoran Bojanić, Nikola Jolović, Duško Tarbuk, Olivera Pešić, Sonja Vlahović, Goran Kovačević, Boban Birmančević, Bratimir Vasiljević, Ana Čarapić, prof. dr Vladimir Marinković, Uglješa Marković, Zoltan Pek, Rozalija Ekres, Vojislav Vujić, Milorad Mijatović i dr Muamer Bačevac.

Prisutni članovi

...

Viktor Jevtović

Srpska napredna stranka
...

Zoran Bojanić

Srpska napredna stranka
...

Nikola Jolović

Srpska napredna stranka
...

Duško Tarbuk

Demokratska stranka Srbije Srpska napredna stranka
...

Olivera Pešić

Srpska napredna stranka
...

Sonja Vlahović

Srpska napredna stranka
...

Goran Kovačević

Srpska napredna stranka
...

Boban Birmančević

Srpska napredna stranka
...

Bratimir Vasiljević

Srpska napredna stranka
...

Ana Čarapić

Srpska napredna stranka
...

Vladimir Marinković

Socijaldemokratska partija Srbije Srpska napredna stranka
...

Uglješa Marković

Socijalistička partija Srbije
...

Zoltan Pek

Savez vojvođanskih Mađara
...

Rozalija Ekres

Savez vojvođanskih Mađara
...

Vojislav Vujić

Jedinstvena Srbija
...

Milorad Mijatović

Socijaldemokratska partija Srbije
...

Muamer Bačevac

Socijaldemokratska partija Srbije
Poslednji put ažurirano: 19.04.2021, 15:08